Amerikan teknoloji devleri ile Çin hükümeti arasındaki ilişki hiç bu kadar kolay olmamıştı. Apple’ın dünyanın en büyüğü olan Çin’deki devasa akıllı telefon pazarını fethetmeye çalışırken kendisini nasıl bir çıkmazın içinde bulduğu daha önce de haber konusu olmuştu. Teknoloji devi, veri düzenlemesi ve sansür konusunda hemfikir olmayan Pekin ve Batılı politikacıları yatıştırmayı dengelemek zorunda kalıyor.

Tesla veri gizliliği konusunda endişeleri gideriyor
Şimdi Tesla, Çin’de büyük bir elektrikli araç oyuncusu haline gelirken, kendisini benzer bir ikilemde buluyor. Pekin’in casuslukla mücadele mevzuatında yakın zamanda yapılan geniş kapsamlı bir güncelleme, yabancı firmaları ulusal güvenliği en yüksek önceliğe dönüştüren ülkede faaliyet göstermenin risklerine daha yakından bakmaya teşvik ediyor. Yabancı otomobil üreticileri onlarca yıldır Çin’de bulunuyor, ancak internete bağlı araçlar, geleneksel otomobil üreticilerini etkilemeyen bir dizi yeni veri uyumluluğu gerekliliğine yol açtı. Tesla zaten ülkede veri güvenliği tepkileriyle karşılaştı.

Geçen hafta sonu, yerel basında, bir milyon nüfuslu güneydeki bir şehirdeki bir havaalanının Tesla araçlarının park etmesinin gizlilik endişeleri nedeniyle yasaklandığı, ancak yolcu indirme ve teslim alma işlemlerine hala izin verildiği bildirildi. Bir havaalanı çalışanı basına birçok yerde benzer bir kural var dedi. Politikanın Tesla’nın nöbetçi moduna bir yanıt olduğu iddia ediliyor. Araç gözetimsiz bırakıldığında şüpheli etkinliği tespit etmek için aracın harici kameralarını kullanan özellik, izinsiz girişlere ve hırsızlıklara karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Diğer yerel EV üreticilerindeki benzer özelliklere rağmen, Tesla’nın yabancı kimliği açıkça daha fazla güven sorununa yol açıyor.